Fit de winter door

Voor veel mensen is de winter standaard een periode van weinig fietsen en weinig trainen. Niet iedereen vind wordt er vrolijk van om met een mountainbike of cyclocross fiets erop uit te trekken terwijl het bijna vriest of pijpenstelen regent. Een hometrainer is daarom een goed alternatief om toch regelmatig in beweging te zijn en fit de winter door te komen om zo in het voorjaar goed voor de dag te komen.

De populariteit van online fietsen groeit

Waar vroeger fietsen vanaf de zolderkamer vaak saai en eenzaam was, is dat tegenwoordig helemaal anders. Trainers zoals Wahoo en BKool bieden voldoende mogelijkheden om vanaf de zolderkamer in groepen te rijden of zelfs deel te nemen aan wedstrijden. Niet alleen zorgen de trainers ervoor dat het trainen leuker wordt, het is tevens een grote stimulans om vaker te fietsen. Onderstaand geven we wat inzicht in de diverse mogelijkheden van de verschillende merken fietstrainer die we verkopen.

Fietstrainers / hometrainers van Wahoo Fitness

Wahoo is een merk dat de laatste jaren sterk is opgekomen. Met name door sponsoring van Team Sky, waarbij Chris Froome en ploeggenoten regelmatig in beeld waren tijdens het warm- en uit aan het rijden op hun Wahoo Kickr trainer, is de bekendheid van het merk sterk gegroeid. Onderstaand leggen we kort de verschillen uit tussen de Wahoo Smart trainers. 

Wahoo Kickr - €1199,99 (prijsdatum september 2017)

Wahoo Kickr Hometrainer

De Wahoo Kickr is de meest in het oog springende trainer van Wahoo; met name de bevestiging van de fiets valt op. Waar de fiets in de meeste trainers met beide wielen in de trainer wordt gemonteerd, dient bij de Kickr het achterwiel er juist uitgehaald te worden. De fiets wordt vastgeklemd waarbij de ketting gemonteerd wordt op de reeds op de trainer gemonteerde cassette. Deze bevestiging wordt ook wel het Direct Drive systeem genoemd. Vanaf de cassette wordt het vliegwiel aangedreven door een riem. Hierdoor heb je dus een hele directe verbinding tussen je wiel en de rem van de trainer.

De montage van de fiets direct op de Wahoo Kickr trainer heeft een aantal voordelen: 

  • Geen last meer van banden die slippen (nare bijgeluiden, snel slijtende banden en de montage van additionele trainer banden is dus verleden tijd)
  • Wanneer het weer buiten goed is, kan je snel je fiets pakken het wiel er weer in zetten en buiten gaan trainen.
  • De respons van de trainer voelt accurater en realistischer aan door de directe overbrenging

De Wahoo Kickr trainer is compatible met de meest gangbare cycling apps zoals onder andere Zwiftt en Strava Premium.

Wahoo Kickr Climb - €499,99 (prijsdatum september 2017)

Wahoo Kickr Climb

Vanaf 2018 (exacte leverdatum is op moment van schrijven nog onbekend) zal Wahoo de Kickr en Snap trainers verder uitbreiden met de Kickr Climb. Hierbij wordt aan de achterkant de reguliere Kickr trainer gebruikt maar zal de vooraf van de fiets bevestigd worden op een los deel dat in hoogte verstelbaar is. Hierdoor is het dus mogelijk om ook hellingshoeken realistisch na te bootsen. Dit geeft de ultieme buiten-binnen ervaring waardoor je bijna echt zou vergeten dat je op je zolderkamer zit!

De Wahoo Climb is zowel te gebruiken in combinatie met de Wahoo Kickr als de Wahoo Kickr Snap trainer.

Wahoo Kickr Snap - €549,99 (prijsdatum september 2017)

Wahoo Kickr Snap

De Wahoo Kickr Snap trainer is de conventionele trainer van Wahoo. Deze monteert de fiets direct met de band op de trainer. Voordeel hiervan is dat je ieder soort fiets gemakkelijk op de trainer kan monteren; of het nu een mountainbike of racefiets is. Ook deze trainer is te gebruiken met diverse smart trainings apps zoals Zwift en Strava Premium. 

Fietstrainers / hometrainers van Bkool 

Wellicht iets minder bekend zijn de hometrainers van Bkool. Desondanks heeft BKool ook een mooie line-up aan trainers. Sterker nog; met de Simulator software van Bkool mogen ze toch gerust wel vooruitstrevend noemen! Op dit moment levert Bkool nog enkel trainers waarbij de fiets volledig op de trainer geplaatst wordt, maar op korte termijn levert BKool de Smart Air + Simulator. Onderstaand de diverse mogelijkheden van Bkool trainers.

Bkool Smart Air + Simulator - (op dit moment - sept. 2017 - nog niet leverbaar)

Bkool Smart Air Hometrainer

De Bkool Smart Air + Simulator zorgt voor een echte realistische fietservaring. Deze trainer is ook voorzien van het zogenoemde Direct Drive systeem waarbij het achterwiel uit de fiets verwijderd dient te worden en de fiets op de trainer geklemd wordt waarbij de ketting over de reeds op de trainer gemonteerde cassette loopt. Hierdoor is deze trainer met 41 decibel beduidend stiller dan de conventionele trainers van BKool. Door de directe overbrenging is het ook mogelijk om grotere hellingshoeken tot wel 20% te simuleren. Daarnaast is het mogelijk om wattages tot 2000 watt te rijden op deze trainer.

De Bkool trainers zijn compatible met diverse populaire trainersapps en tevens levert Bkool Simulator mee. Daarover onderstaand meer. 

Bkool Smart Pro 2 + Simulator - €579,90 (prijsdatum september 2017)

Bkool Smart Pro 2 Hometrainer

De Bkool Smart Pro 2 is de meest luxe conventionele trainer die Bkool levert. Met 68 decibel is ook deze trainer stil te noemen. Qua wattages kan deze trainer net iets minder aan dan de nieuwe Bkool Smart Air maar desondanks is deze trainer nog steeds voldoende om wattages tot 1200 watt te trainen. Dit is ongeveer vergelijkbaar met de wattages die topsprinters behalen om als eerste aan de meet te komen. Kortom, meer dan voldoende voor bijna iedereen! 

De trainer is voorzien van uitschuifbare buizen waardoor de trainer super stabiel staat. Daarnaast is de trainer niet alleen stabiel maar ook nog eens snel op te zetten. Door de framebouw is het namelijk niet nodig de trainer te kalibreren. Het gewicht van de rijder zorgt automatisch voor de juiste druk op de rol. Handig toch? 

Bkool Smart Go + Simulator - €399,00 (prijsdatum september 2017)

Bkool Smart Go Hometrainer

De recent geïntroduceerde Bkool Smart Go trainer is het instapmodel model van Bkool. Maar in tegenstelling tot instapmodellen van andere merken is dit toch al een zeer volwassen trainer. Ondanks dat de trainer iets meer geluid maakt dan de Smart Pro 2 trainer is het nog altijd een vrij stille hometrainer. Bij een snelheid van 30 kilometer per uur produceert de Smart Go circa 75 decibel. Ter vergelijking; een mens praat tijdens een normaal gesprek met circa 80 decibel. 

Evenals de Smart Pro 2 is de Smart Go voorzien van telescopische buizen waardoor ook deze trainer erg stabiel is. Tweede overeenkomst tussen de Smart Pro 2 en de Smart Go is de automatische kalibratie. Ook deze trainer is zo ontworpen dat het gewicht van de rijder er vanzelf voor zorgt dat de druk die uitgeoefend wordt door de rol realistisch is.

Het verschil tussen de Smart Go en de Smart Pro 2 zit in de weerstand die deze trainer kan bieden. Waar je met de Smart Pro 2 tot maximaal 1200 wat kan gaan, daar gaat de Smart Go tot 'slechts' 800 wat. Ook de maximale hellingshoek is met 8% toch even wat minder steil dan de 20% die mogelijk zijn bij de Smart Pro 2. Desondanks is dit voor veel fietsers een perfecte trainer. 

Qua connectiviteit is deze Bkool trainer voorzien van Bluetooth en ANT+. Evenals bij de andere twee trainers wordt deze trainer geleverd met Bkool simulator.

Bkool Simulator software/app - €9,99 p/m (3 maanden gratis premium bij Bkool trainers)

Bkool Simulator

Om uw trainingen wat meer vorm te geven en tevens als additionele motivatie boost levert Bkool standaard Simulator bij de trainers. Deze interactieve omgeving geeft werkelijk het idee dat u echt buiten aan het fietsen bent! Maar ook kunt u deelnemen aan een spinning les met een echte instructeur (nou ja, via een scherm dan).  

In Bkool simulator zitten duizenden verschillende routes om te rijden. Maar een andere mooie toevoeging is de 3D route maker van Bkool. Na het uploaden van een eigen GPX file weet Bkool deze om te zetten tot een 3d omgeving. Zo kunt u dus gewoon in de winter toch uw eigen routes rijden! 

Een andere grappige fuctionaliteit is Bkool RealWeather 3D. Op basis van de weerinformatie van de desbetreffende locatie toont Bkool ook het weer van die locatie. Kortom regent het op de plek waar u fietst? Dan regent het ook in Bkool. Al kunnen wij ons ook wel voorstellen dat het midden in de winter ook wel lekker is om in elk geval even weg te dromen bij een felle - welliswaar virtuele - zon...  

Uiteraard is de Bkool simulator beschikbaar voor de Bkool smart trainers, maar ook ondersteunt het pakket hometrainers van andere fabrikanten zoals Wahoo, Elite en Tacx. Hier kunt u controleren of uw trainer werkt in combinatie met Bkool Simulator.

Meer informatie over Bkool Simulator? Kijk eens op de Bkool site.